torstai 22. lokakuuta 2015

Pelasta maailma



Niin paljon ihminen maailmaa rakasti, että oli valmis tekemään sen puolesta mitä tahansa. Jopa valehtelemaan.

Otos 1: cityvihreä Tuukka. Tuukka pyöräilee töihin eikä peseydy liiallisen usein. Tuukka on ahkera sosiaalisen median käyttäjä, ja hänen postauksensa käsittelevät usein maailman epäkohtia: luonnon saastumista, luonnonvarojen tuhlaamista sekä varallisuuden epätasaista jakautumista. Tuukalla on neljä lasta, joita hän haluaa opastaa luontoystävällisen ajattelun saloihin. Tuukalla on vaimo, joka käyttää siivouksessa luontoystävällisiä puhdistusaineita, joita ei todellakaan ole hankittu mistään automarketista. Kun taloyhtiön vihainen mummo kertoo Tuukalle tämän lasten jahtaavan pihalla linnunpoikasia, Tuukka tuhahtaa: ”Maailmassa on suurempiakin ongelmia.”

Otos 2: punkkarityttö Esme. Esme asuu suuren kaupungin keskustassa ja hänellä on kissa. Esme rakastaa eläimiä. Eritoten hän rakastaa kissaansa, jonka kanssa loikoa pitkillä aamu-unilla kantakaupunkilaisessa yksiössään. Esmellä on paljon ystäviä, jotka kaikki rakastavat eläimiä ja jotka kaikki ovat vegaaneja. Esmen ystävät asuvat pitkin maapalloa, sillä Esme on tutustunut moniin ihmisiin lukuisilla matkoillaan. Hän on käynyt preerialla, savannilla ja sademetsässä. Ystäviään Esme lennähtää tapaamaan tuon tuostakin, mikä on helppoa, sillä Esme on työtön.

Otos 3: ylempi toimihenkilö Pirjo. Pirjo asuu kaupunginosassa, jossa ollaan omasta kaupunginosasta ylpeitä. Kyse ei ole mistään hienostoalueesta, mistä Pirjo saa salaa outoa tyydytystä. Pirjon lapset käyvät päiväkotia, jonka asiakkaat ovat monesta maailman kolkasta. Hän on yhtä mieltä muiden vanhempien kanssa siitä, että lapset oppivat tällä tapaa ilahduttavasti moniarvoisuutta. Pirjon kotona ei ole koskaan käynyt yhtäkään ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Hyvyys saattaa joskus olla sitä, että ihminen luo illuusion omasta valveutuneisuudestaan puhumalla myönteisesti asioista, jotka eivät suoranaisesti kosketa hänen elämäänsä millään lailla. Ihminen haluaa syleillä maapalloa, sen eläimistöä ja kansakuntia, mutta siihen ihmisen kädet ovat auttamattoman lyhyet, ja lopultakin hän päätyy hyväilemään vain omia kylkiään. On helppoa sanoa olevansa suvaitsevainen mutta vaikeaa suvaita alakerran räkänokkaa, joka päivästä toiseen koettelee hermojasi pelkällä olemuksellaan. On helppoa sanoa rakastavansa eläimiä mutta vaikeaa rakastaa sitäkin kädellistä, joka juo joka kerta itsensä tolkuttomaan humalaan suvun yhteisellä joulumökillä. On helppoa kierrättää mutta vaikeaa olla haalimatta tavaroita, joiden valmistaminen ja kuljettaminen tuottaa suurimman osan maailman saasteista.

On vaikeaa sanoa mitään tyhjentävää, vaikeaa olla oikeassa, vaikeaa pelastaa koko maailma.

Ihminen – pelasta edes itsesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti